Veelgestelde vragen
 
Bij het doorlopen van deze website of bij de toepassing van Dressuur aan de lange teugel kunnen er allerlei vragen rijzen. Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en een antwoord daarop. Mocht u zelf een vraag hebben stel die dan gerust per E-mail aan nfo@dressuuraandelangeteugel.nl of per telefoon 0622717509. Afhankelijk van uw vraag wordt hij mogelijk op deze pagina opgenomen.
 
Kan deze techniek met elk paard worden uitgevoerd?
 
Deze techniek is werkelijk geschikt voor alle typen paarden en rassen. Van groot tot klein, van pony tot rijpaard, van fjord tot ijslander, van KPWN-er tot Andalusiër, van Fries tot arabier, etc. Bij grote paarden is de techniek mogelijk wat lastiger bij het draven en galopperen, maar ook bij deze paarden is het zeker mogelijk.
Is deze techniek voor iedereen geschikt?
 
In tegenstelling tot bij het rijden is deze techniek minder afhankelijk van lichaamsbouw, lichaamscoördinatie, souplesse, lenigheid, lichaamsgevoel, onafhankelijke zit, etc. Dit maakt deze techniek geschikt voor een groot publiek. Er zijn wel aantal vaardigheden/eigenschappen die bepalend zijn voor het succes in de toepassing van deze techniek. Dit zijn vaardigheden/eigenschappen als leiderschapspositie, timing/feeling/stiptheid, consequentheid, positiegevoel, etc. En je moet bij deze techniek toch zo'n beetje de hele training zelf meelopen, dus als dat lichamelijk een probleem is dan wordt het lastig.
Hoe lang duurt het om deze techniek onder de knie te krijgen?
 
Vaak is het zo dat zowel het paard als de "ruiter" deze techniek dienen te leren. In de praktijk blijkt dit vaak verrassend snel te gaan. Al na enkele keren begrijpen zowel het paard als de "ruiter" volledig wat de bedoeling is. Het verfijnen van de techniek en verbeteren van de bewegingen van het paard duurt wel wat langer en is afhankelijk van het niveau en de aanleg van het paard en de "ruiter". Hierbij moet je denken aan enkele maanden. Het aanleren van de gevorderde oefeningen is nog een stap verder en zal meer in de richting gaan van 4-6 maanden.
Hoe vaak is het nodig les te krijgen in deze techniek?
 
Als je volledig nieuw bent in deze techniek zul je merken dat je in de eerste les heel veel informatie krijgt. Vaak worden daarbij al de stappen 1 tot en met 7/9 doorlopen. Om deze informatie goed op te nemen is het vaak handig dit 2 of 3 keer niet te lang achter elkaar (1-2 weken) te herhalen. Daarnaast is het bij deze techniek vooral belangrijk om "vlieguren" te maken. Met de informatie van de eerste lessen is het dan ook goed mogelijk om een aantal weken tussen de lessen te plaatsen alvorens de volgende stap te doen.
Kan ik het beste met mijn eigen paard starten of met een reeds ervaren paard?
 
Op het moment dat het paard nog nauwelijks bekend is met grondwerk (afgezien wellicht van longeren) en voor je uit lopen. En als je daarbij ook zelf nog volledig onbekend bent met deze techniek heb je twee "groentjes". Het voordeel van in eerste instantie de techniek leren van een ervaren paard is dat je dan meer op je eigen vaardigheden en techniek kunt richten. Het nadeel is dat je dan niet tegen de dingen aan loopt als bij een paard dat onbekend is in deze techniek.
Als je paard al het een en ander aan grondwerk kent en/of al wat gevorder is in dressuur pakt hij/zij deze techniek meestal snel op. Ook minder gevorderde paarden (zowel in grondwerk of rijden) pakken het toch vaak sneller op dan verwacht.
Ondanks dit laatste in mijn voorkeur toch te beginnen met een ervaren paard. Enerzijds om jezelf volledit te kunnen richten op de techniek en vaardigheid. Anderzijds om de diverse oefeningen te voelen en te weten waar je naar toe moet trainen.
Kan deze techniek naast het rijden worden toegepast?
Juist doordat met dressuur aan de lange teugel basisoefeningen en gevorderde oefeningen worden geleerd of bevestigd is dit een uitstekende aanvulling op het rijden. Het maakt het zelfs mogelijk om oefeningen eerst aan de lange teugel te leren alvorens deze onder het zadel te vervolgen. Voor een aantal oefeningen is het zelfs voor het paard eenvoudiger deze eerst aan de lange teugel te leren.