Toepassingen
 

De titel van deze website "Dressuur aan de lange teugel" is bewust gekozen. Vaak wordt deze techniek namelijk verwezen als "werken aan de lange lijnen" of "werken aan de lange teugel". Beide verwijzingen zijn zeker niet onjuist, maar toch kies ik zelf liever voor de aanduiding "Dressuur aan de lange teugel"

Dressuur komt namelijk van dresseren wat strikt genomen staat voor "het aanleren van bijzondere bewegingen/oefeningen". Daarnaast staat dressuur voor het gymnastiseren en gehoorzaam maken van een paard. En laten beide beschrijvingen nu uitermate van toepassing zijn op het trainen van paarden aan de lange teugel.

Mooi bedacht zult u denken, maar wat kan ik dan zoal doen met de techniek "Dressuur aan de lange teugel?" Hieronder is een kort overzicht opgenomen van wat er allemaal mogelijk is met "Dressuur aan de lange teugel". Natuurlijk zijn er ook andere grondwerk technieken die een aantal van onderstaande toepassingen kennen. Maar voor mij persoonlijk is er eigenlijk geen techniek completer dan de techniek "Dressuur aan de lange teugel".

 
Overzicht toepassingen "Dressuur aan de lange teugel"
 
1
(Jong) paard wennen aan kaptoom of hoofdstel
 
2
(Jong) paard leren reageren op stemhulpen
 
3
(Jong) paard leren van de basisgangen en overgangen
 
4
(Jong) paard leren van stelling, buiging en zijgangen
 
5
Leren van de eigen positie en juiste teugelwerking (feeling)
 
6
Paard aanleren van alle dressuur oefeningen
 
7
Gymnastiseren van een paard
 
8
Lichamelijk ontwikkelen van een paard
 
9
Herkennen en oplossen van specifieke problemen in de beweging van een paard
 
10
Revalidatie training van een paard
 
11
Verbeteren van een paard in zijn beweging
 
12
Moediger maken van onzekere paarden
 
13
Trainen van paarden die niet meer zijn te gebruiken onder het zadel
 
14
Snel en eenvoudig trainen van een paard
 
15
Goed door kunnen trainen gedurende de winter
 

 

Maar als laatste en misschien wel belangrijkste toevoeging aan het toepassen van deze techniek is dat het gewoonweg ontzettend leuk is om te doen. Het geeft je zoveel in het contact met je paard en als je hier eenmaal echt mee begint zul je zien dat ook juist het paard het heel leuk gaat vinden.